2 juli 2014
Oeganda
a
A
Kampala ontdekken
Ik ben al 2 dagen in Kampala, en wat een bijzondere stad is het! De eerste dag heb ik vooral rustig aan gedaan. Samen met Nathalie heb ik wat nuttige dingen geregeld: een simkaart, een internetstick en een helm. Die helm is super handig aangezien ze hier boda’s hebben. Dat zijn taxi brommers. De bodadrivers nemen je voor een paar euro mee door heel de stad. Het is onwijs leuk maar ook wel spannend, aangezien er hier volgens mij geen verkeersregels zijn… Verder hebben we voor het eerst de Oegandese onderzoekers ontmoet, ze heetten Daniël en Andrew en hebben net als wij ontzettend veel zin in het project!
De tweede dag zijn Nathalie en ik samen gaan sightseeing in Kampala. Na 2 bodadrivers te hebben gevonden zijn wij achterop gesprongen. Ze vertelden dat je in het centrum wel goed op je tas moet letten omdat andere mensen op brommers die zo van je schouder kunnen trekken in een traffic jam, die komen nogal vaak voor hier!
Eerst hebben we het taxi-park gezien, dat is een laag plein die helemaal vol staat met taxibusjes, echt honderden!
Daarna zijn we door gescheurd naar de moskee. Daar kregen we een lange lappenrok en een hoofddoek, ook moesten we onze schoenen uit doen. De rondleiding was ontzettend interessant. De binnenkant van de moskee bestaat uit allemaal materiaal van overal ter wereld. De kroonluchters zijn uit Egypte, de techniek uit Europa, de schilderingen uit Marokko, het tapijt is uit China en het houtwerk komt uit Oeganda. Daarna hebben we de toren beklommen, alle 305 treden! Voor ons was het prima te doen, maar onze gids deed aan de Ramadan. Hij vertelde dat hij normaal wel 6x per dag(!) deze trap beklimt, en nu maar ongeveer 2x. Eenmaal boven keken wij onze ogen uit, wat een schitterend uitzicht! Onze gids vertelde van alles over alle gebouwen die we konden zien. De moskee was het begin van Kampala, dat kan je een beetje zien aan alle wegen die hiervandaan gaan. Verder hebben we nog 2 kerkjes en een begraafplaats gezien.
Daarna zijn we snel terug gegaan naar ons appartement om ons voor te bereiden op de training van ’s avonds. Derek, de vriend van Madelon, zit hier namelijk in een hockeyteam en wij mochten mee trainen. Het was super leuk! Kim en ik konden allebei al hockeyen dus wij mochten met de groep mee doen, Nathalie en Madelon kregen les van Derek. De groep bestond uit een aantal oudere jongens en wat jongere jongens en meisjes. De meeste hadden geen sportkleding aan, en er waren er zelfs 2 op blote voeten. Na de oefeningen hebben we nog met z’n alle een partijtje gespeeld. Wat kunnen die Oegandesen hard rennen zeg! Ik vond het echt geweldig om mee te doen, maar was aan het einde wel helemaal kapot, wat een hitte zeg! We zijn gestopt toen het te donker werd om de bal nog te kunnen zien.